EFFICIENT WERKEN
© 1996-2021 Ton Muller www.Allwell.nl

Met tips en trucs kun je efficienter werken, maar let op je omgeving.
In de eerste jaren van je leven, toen je alles nog met vallen en opstaan leerde ging het allemaal nog niet zo efficient aan toe.
Je wist nog niet eens wat het betekende. Maar naarmate je vorderde in het leven wist je dat het allemaal sneller en beter kon en met minder fouten Je had ook geleerd hoe je met behulp van bepaalde trucjes bepaalde werkzaamheden sneller en beter kon doen. Maar soms moet je wel weten dat je geen enkele fout mag maken op straffe van een heel groot ongeluk. Je moet dus de grenzen kennen waar efficiency en veiligheid elkaars plaats moeten innemen.
In je leerfase was het vaak niet zo erg als je fouten maakte als je er maar van leerde. Hooguit kon het je punten schelen op je rapport.
En als je te veel fouten maakte kon je het jaar weer overdoen en dat is dus niet efficient.
Je leerde dus eigenlijk al om efficient te werken. Want niet alleen kost het je ouders of de maatschappij veel geld als je een groep over moet doen maar je zult je oude klasgenootjes ook moeten missen waar je normaal mee omging.
In je werkfase betekende het efficienter werken meer presteren in dezelfde tijd bij dezelfde kwaliteit. Het heeft dus veel te maken met economie. Maar zoals je het ook al begrepen hebt er zijn bepaalde grenzen die je in acht moet nemen. Een ervan is de veiligheid voor mens en de natuur, dus voor maatschappij en ecologie. Verder heb je je eigen grenzen of die van je collega's. Als jij te efficient werkt en de meeste collega's niet en zij worden gestresst als jij maar door blijft gaan moet je dit ook eerst oplossen voordat je verder kunt.
Je merkt wel dat het eerst wel de kat uit de boom kijken is want meestal kom je als beginneling in een bepaalde (bedrijfs) cultuur terecht waar je natuurlijk nog niet direct alles kunt veranderen. Misschien is het aangeven van andere methoden dan zij gewend zijn te gebruiken in eerste instantie nog niet direct je eerste zorg.
Maar zodra je iets beters weet kun je het via diverse kanalen proberen om het binnen de organisatie gedaan te krijgen. Je moet wel weten hoe je het moet aanpakken om het voor elkaar te krijgen. Want de bestaande methoden van werken hebben anderen reeds lang over zitten broeden en zij laten hun broedprodukten niet zomaar opzij schuiven.
Als je opeens eindverantwoordelijke van je organisatie bent geworden dan heb je tegenwoordig toch ook nog andere criteria waaraan je ook moet denken. Niet alleen moet je zorgen dat je de klanten, werknemers en aandeelhouders tevreden stelt, maar zelfs de hele maatschappij dien je nu ook verantwoording aan af te leggen. Ze kunnen je vragen of je het volgens ethische normen en waarden hebt gedaan en of het misschien ook ecologisch verantwoord was wat je deed.
De grote firma's halen tegenwoordig niet alleen olie uit de grond maar zorgen dat het landschap er nog keurig bij staat. Dit laten ze je via reclamefilms zien.
Dat er weinig animo voor die topbaantjes bestaan probeert men te compenseren door behalve de salarissen ook de emolumenten op te schroeven.
Dat je als eindverantwoordelijke van alle markten thuis moet zijn word je nu wel duidelijk en dat het efficient werken soms door automaten gedaan wordt zul je ook niet vreemd meer vinden.
In je seniorenfase heeft efficient werken weer een andere betekenis gekregen. Want hoe je het ook bekijkt, via de M5 fase van Maslow of via het socialer leven van de ouderengroepen, als je eenmaal terugkijkt wat je allemaal gedaan hebt in je leven, hoop je alleen dat de volgende generatie niet meer dezelfde fouten zal maken als de generatie waarin jij het voor (een klein deel) het voor het zeggen had.