Nederland 2006 1


Bij de boer in Eerbeek


Dag 4: Bij de boer in Eerbeek
In de ochtend gingen de 3 T's eerst nog naar de bakker in het centrum van Zutphen en kochten behalve brood ook de beroemde Waltburger bol. Het ontbijt lieten ze zich goed smaken.

Via de TOM-TOM route planner werden wij naar Brummen, daarna naar Hall gedirigeerd, waar op de weg tussen beide dorpen in de nicht van Toos woonde.
Aangezien zij in een afgelegen boerderij woonde moest Ton mij toch een vijftig meter terugrijden omdat hij het adres voorbij reed.
Maar daarna reed Ton mij direct door naar een plek achter de boerderij waar ik de hele dag en nacht bleef staan.

Det ontvangst was hartelijk en Toos en Ton gingen meteen aan de koffie met gebak.
De nicht en haar man woonden samen met hun getrouwde dochter en kinderen in ieder de helft van de boerderij. Zij hadden de achterzijde. Het grote stuk land hadden zij aan twee boerenbedrijven verhuurd als schaapsweide.
De nicht vertelde dat zij in 1981 ooit in het huis van Toos en Ton hadden gelogeerd toen die naar Indonesië waren gegaan voor een lange vakantie.

De man vertelde dat zij acht kubieke meter hardhout stookten per seizoen en dat kregen zij van boerenbedrijven in de omgeving die zij zelf moesten zagen en splijten
In de namiddag zou zijn neef langs komen om een stapel hout verder te bewerken maar hij vroeg zich af of hij hem niet moest afzeggen omdat hij nu bezoek had. Nee, dat moest hij niet doen zeiden Ton en Toos. En met Ton erbij waren ze juist met z'n drieën, dat scheelde ook wel in tijd en moeite.

De neef kwam na de lunch en hij nam zijn zelfgebouwde splijtmachine mee achter zijn auto. Het bestond uit een 4 kw sterkstroommotor die een hydropomp aandreef met de oliedruk kon hij zo een cilinder horizontaal bewegen die een vlakke voet aan het einde van de zuigerstang het stukhout tegen een stilstaand mes aandrukte.

Ton vroeg wat hij kon doen en het bleek dat hij voor het transport en opslag van het gespleten hout kon zorgen.
In het begin was de stapel nog op vloerhoogte en had Ton ook nog tijd om voor de aanvoer van ongespleten hout te zorgen. Maar al werkende werd zijn stapel steeds hoger en ging het niet meer zo vlot en moesten de twee anderen zelf voor de aanvoer van hout zorgen om te splijten.
maar ook zij kregen het soms moeilijk als er dikke zijtakken in het hout waren zodat dat ook moeilijk te splijten was.
Maar na drie uur hard werken met er tussendoor een theepauze was de klus geklaard.

Zij hadden met z'n drieën bijna vier kubieke meter eikenhout gespleten en opgestapeld.
Daarna was het goed rusten achter de boerderij waar de zon tegen de muur scheen.

In de avond werden Toos en Ton getrakteerd op kersverse asperges zo uit het land van een ander familielid uit de buurt.
Het werd een lekkere maaltijd van asperges met ham en eieren en een lekker sausje.
Ze vertelden dat in de aspergeteelt het seizoen maar drie maanden duurt en dat ze bijna alles in die drie maanden moesten oogsten en verkopen.
Toos had het geheim hoe je asperges moest schillen mee naar huis genomen waar ze de week daarop het prompt aan vrienden liet zien die ze voor een speciale asperge etentje uitnodigde.

In de avond konden wij op de boerderij blijven overnachten
Het was heel rustig op de boerderij want echt vee hadden ze niet in de stallen.
Verder Terug Naar boven Home Page