VOORWOORD VOOR BADMINTONNERS HOE JE 100 KAN WORDEN





Beste Badmintonners
Logisch dat je je sport leuk vindt want anders was je het niet zo'n vijftig jaar wezen beoefenen zoals ik. Maar of je het al lang doet of niet je komt toch steeds andere situaties tegen als je een nieuwe tegenstander tegenkomt. En het maakt niet uit of je aan wedstrijden meedoet of zuiver voor je plezier, het blijft leuk als je je tegenstander net voor bent. Maar vaak is die je dan weer net weer iets te snel voor zodat je weer een andere tactiek, strategie of spelmanier moet inzetten om als eerste de 15 punten te halen. Je geeft een smash met een aanvangssnelheid van 260 km/h (volgens Ruud v. S. 287 km/h) en je richt de shuttle zo dat hij er moeilijk bij kan maar als hij er toch nog net bij kan sta jij weer voor aap.
Zo kan een game soms meer dan een half uur duren en ben je constant heen en weer aan het rennen. En als je na twee uur of langer weer vermoeid maar voldaan naar huis gaat is het pas goed uitrusten en je verbrande energie weer aanvullen.

Uit ons clubblad heb ik hier de volgende wetenswaardigheden over badminton overgenomen.
Uit een vergelijking met tennis kwam aan het licht dat een tenniswedstrijd 3 uur 18 minuten duurde waarbij de bal 9 % in het spel as. Bij badminton duurde een wedstrijd 1 uur en 16 minuten waarbij de shuttle 47 % in het spel was.
Vooral het markante verschil dat je bij tennis 1,3 km gelopen had gedurende zo' n wedstrijd en met badminton 2,5 km vond ik frappant. Ook dat je met tennis 1000 keer aan het meppen was en met badminton twee duizend keer.
Het aantal slagen dat je doet is bijna twee keer zo veel als bij tennis dus.

Ook uit het clubblad is de vergelijking van de voorkomende blessures per 1000 sporturen. Daar scoorde zaalhandbal het hoogst met 6,5 blessures. Daarna kwam zaalvoetbal met 6,2 blessures en op de derde plaats kwam veldhockey met 5,5 blessures. Badminton kwam op de 18e plaats met 1,4 blessures per 1000 sporturen. Heel veilig dus.

Zo kun je jaar in jaar uit blijven spelen tot je honderd jaar wordt en als je nog niet weet hoe je die leeftijd kunt bereiken volgt hier een uiteenzetting.
Waarvoor is het nodig? | Wijze woorden | Homepage